logo

Strona główna » Aktualności » Warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci

Warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci

Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO zaprasza do udziału w projekcie promującym łódzkie dziedzictwo kulinarne, przygotowanym w oparciu o książkę Anny Wojciechowskiej – Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa. Na przystawkę dwa spacery z przewodnikiem: powędrujemy szlakiem dawnej łódzkiej gastronomii, zarówno tej przedwojennej jak i późniejszej, z okresu PRL. Daniem głównym będą warsztaty kulinarne dla dorosłych i dla dzieci. Starsi przygotują (i skonsumują) dudki, lepioszki, czy prażoki; młodsi wykonają jadalny herb Łodzi. Na deser zaserwujemy wyjątkową grę miejską. Hasło? Zalewajka! Będzie okazja nie tylko spojrzeć na miasto z mało znanej strony, ale również dobrze zjeść…

Warsztaty kulinarne:

Prowadzenie: Anna Wojciechowska, autorka książki Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa

28.IX., godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: móżdżek, barszcz biały na kiełbasie, dudki, makiełki.

05.X., godz. 12.00-14.00 – kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko (ul. Piotrkowska 138/140, OFF Piotrkowska). W planie: karp gotowany, zalewajka, lepioszki, żulik.

19.X., godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: serduszka w sosie koperkowym, młoda kapusta, knedle ze śliwkami, kasza manna z cynamonem.

25.X. godz. 12.00-14.00 – sala restauracyjna hotelu Stare Kino (ul. Piotrkowska 120). W planie: śledzie marynowane, barszcz na burakach, prażoki z kapustą, ciasto drożdżowe.

26.X. godz. 12.00-14.00 – restauracja U Milscha (ul. Łąkowa 21). W planie: szpinak, czernina, żołądki w sosie chrzanowym, grzanka.

Warsztaty kulinarne dla dzieci:

Prowadzenie: Karolina Kołodziej, autorka książki Odkryj Łódź. Bardzo twórcza książka o niezwykłym mieście

28.IX. godz. 12.00-14.00 – kawiarnia podróżnicza Daleko Blisko (ul. Piotrkowska 136/138, OFF Piotrkowska). W planie przygotowanie pysznych kanapek i przekąsek, kształtem nawiązujących do zwierząt z łódzkich elewacji – lwów, sów, pszczół czy pawi.

05.X. godz. 12.00-14.00 – Muzeum Fabryki (ul. Drewnowska 58, Manufaktura). W planie przygotowanie jadalnego herbu Łodzi.

Spacery po Łodzi:

28.IX. godz. 15.00-17.00 – prowadzenie: Piotr Tomczyk, miejsce rozpoczęcia: Plac Wolności

Restauracje, szynki, traktiernie, garkuchnie, bufety, cukiernie, tingel-tangle i herbaciarnie czyli gdzie i jak się stołowano w Łodzi przedwojennej…
 
05.X. godz. 15.00-17.00 – prowadzenie Piotr Tomczyk, miejsce rozpoczęcia: Plac Wolności

Restauracje kategorii „S” i te kategorii III-ciej. Bary i bale mleczne, obowiązkowa konsumpcja, magia godziny 13-tej i wszechmogący szatniarze. Październikowy pochód śladami kultowych miejscówek na gastronomicznej mapie PRL-owskiej Łodzi

Gra miejska Hasło? Zalewajka!


12.X. godz. 10.00-14.00 – początek: Pasaż Schillera

Myślisz że Łódź nie ma swoich typowych, lokalnych potraw? A może wiesz jak przygotować prażoki, melzupę, czy dziada? Tak czy owak, zapraszamy do wspólnej zabawy w rozpoznawanie dawnych łódzkich smaków… Na pewno będzie smacznie.

Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny. Chętnych do udziału w warsztatach kulinarnych oraz w grze miejskiej zapraszamy do zgłoszeń poprzez pocztę elektroniczną: biuro@regiocentrum.pl (zapisy do gry w zespołach 2-4-osobowych). Liczba miejsc na poszczególnych warsztatach jest ograniczona. Jedna osoba może zapisać się na maksymalnie dwa warsztaty.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Urzędu Miasta Łodzi

Więcej informacji:
http://regiocentrum.pl/fifka-i-zulik-czyli-domowa-kuchnia-lodzka-promujemy-lodzka-kuchnie/

Źrodło: Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju REGIO

Opublikował: admin

logotypy

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego.